14 Ocak 2013 Pazartesi



Hiç bir kategoriye girmeyen, konu bağlamında ne idüğü belirsiz meydanımda, çok sevdiğim, herkesin de çok sevdiği kolay mı kolay öyle dakikalarca yoğurmaya gerek olmayan bir içli köfte tarifi vereceğim sizlere...
Hemen haber spikeri havasına da girdim, yazılarım bir ağırlaştı, kelime kelime ayırmaya, kafam bir sağa bir sola dönmeye başladı, prompter'dan okumaya başladım sonum hayırlı olsun...
Efendim şimdi malzeme olaraktan ordan burdan alı,p kendime uyarlayıp da budur dediğim bir tariftir kendisi...
Ağırlıklı olarak Antakya yöresi içli köfte tarifi dedi halam ki kendisinin ünü yayılmış gitmiştir akraba talukat arasında...

* 1 kg ince bulgur
* Un veya irmik
* Bir soğan rendesi
* Kimyon
* Tuz
* Acı biber salçası

Öncelikle 2,5 su bardağı ince bulgurla başladım yapmaya...
15 adet köfte çıktı...
Kapaklı bir tencereye bulgurun üzerini bir parmak aşacak kadar sıcak su koyun, on-on beş dakika içine tuz da ilave ederek demlenmeye bırakın...
Sonra bulgurun üzerine bir soğan rendeleyin, salçasını baharatını ilave edin...
Kabın yanına bir tas su alın ki arada kıvamını tutturmak için kararken işinize yarayacak...
Bir tas da un bulundurun onu da kıvam tutturmak için serpeceksiniz arada yoğururken...
Bu kıvam tutturmak tamamen elinizin hissine kalmış...
Bulguru önceden ıslatmanın tek olayı yoğurma süresini en aza indirmek...
Sonrasında cevizden daha büyük parça alıp başparmağınızı içine batırıp diğer elinizi etrafında döndüre döndüre gelebilecek en ince kalınlığa getirdikten sonra kavurduğunuz kıyma-soğan tuz- karabiber- ceviz karışımında elinizi korkak alıştırmadan koyun...
Şekillerini resimdeki gibi yapıyoruz biz...
Sonrasında iki türlü pişirme biçiminden birini şeçip hazırlayın...
Ya yumurtaya yumurtaya bulayıp kızartın ya da suda haşlayıp üzerine tereyağı yakın...
Afiyet şekerler olsun...




7 yorum:

Zeugma dedi ki...

Bak, böyle bir tarif arıyordum ben de. Yurtta Doğu'dan bir arkadaş getirmişti memleketten. Tadı hala damağımda. Ona çok benziyor.
Madem garantili bir tarif, hemen yapılacak :)

Bu arada; kestanelere devam değil mi?
Tam zamanı..

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Aman ne güldüm içli köfte deyince...instagramda gördüm yumak yumak birde baktım tavada kavrulmuş kıyma tamam dedim Funda da o kadar zor değil diyince bu kesin börektir dmgasını vurdum...ilahi meget içli köfteymiş ne bileyim ben hep limon şeklinde bilirdim içli köfteyi...ama bu tarif süpermiş bundan böyle bu....

Funda TC dedi ki...

Sevgili Zeugma gerçekten on dakikayı bile bulmayan bir yoğurma zamanı var sadece iş serpecek un ve suyla kıvamı tutturmak dün akşam bu partiden artan içim vardı toplamda yarım saat sürmedi onları yapmam...
Afiyet şekerler olsun...
Bu arada kestaneyi dışarda satılan gibi yapmamın sebebisindir :)
Fakat fazla yiyemedim çünkü yanlış olduğunu bilmeme rağmen arkadaşımın diyetisyenden aldığı 4 ayda 13 kg verdiği bir listeden 3 ana 4 ara öğünlü bol yemeli ve beni dinç tutan diyetini yapıyorum 20 gün oldu 3 kg ile yaşadığım sevincin tarifi yok desem :)

Funda TC dedi ki...

Okuyunca ne dedim peki ben Tülinim lan dedim çiğköfte yaptın onu bile benzetemedim tüüü bana :)
bizim şekiller öyle yuvarlak top gibinin bastırılmışı oluyor ne bileyim alışmışız öylesine...
Fakat gerçekten denemeni tavsiye ederim yürekten :)
bir de öperim yine yürekten :)

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Mutlaka deneyeceğim canım

Tülin AKIN ATEŞAL dedi ki...

Fundacim bende istiyorum o diyeti lütfen en acilinden mail atarmisin

Funda TC dedi ki...

Miline attım Tülincim :)
Denedikten sonra haber et bana da merak ederim :)